Muriel Barbery.
Renée Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katten och skräniga teveprogram. Tolvåriga Paloma Josse bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord på sin trettonårsdag. Renées och Palomas vägar korsas när den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.
Inte varje gång vi är helt eniga i gruppen, men detta var en bok som gav oss ett fånigt leende på läpparna. Ren och skär njutning att läsa. Språket, karaktärerna och historien, så välskrivet och fantastiskt presenterat. Egentligen är karaktären Renée fullständigt galen, och vi älskar det. Renée den purkna portvakstfrun som ingen egentligen ser, lever bakom sin dörr ett liv inte ens de rikaste lever. Älskar god mat och njuter av kultur. Utåt går tvn i portvaktslägenheten som en sorts alibi för att hon är trist och grå, men bakom den fasaden lever en kvinna som fullständigt förför oss med sina filosofiska funderingar och sitt fantastiska intellekt.
Ivern att veta mer och att ifrågasätta teser med andra teorier är häpnadsväckande för oss och vi lockas att prata om vårt eget lärande. Igelkottens elegans är för all den en feelgod bok, men den är också mer, de oväntade möten som ger vänner är ljuvliga, de karaktärerna är precis lika fantastiska som huvudpersonen.
Boken väcker en lust i oss. En vilja och vi pratar mycket om det, boken inte bara berör den engagerar. Varför läser vi inte mer? Varför ser vi inte mer japansk film? Hur lever man ut sina lustar, om än aldrig så oskyldiga, utan att andra reagerar. Vill vi inte alla egentligen vara en portvakt med ett hemligt rum? Bor det en portvakt i oss alla?
Behovet av att vara ensam, behovet av några få men riktiga vänner, behovet av riktiga samtal och så behovet av en god kopp te.
Boken får oss att vilja göra saker, vi vill uppleva mer, läsa mer, prata filosofi, ta reda på mer om oss själva.
Igelkottens elegans tar tid att läsa, den ska läsas långsamt och troligen behöver den läsas flera gånger, men läsa den, ja det ska man.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar