30 apr. 2011

Den glömda trädgården av Kate Morton.

Kate Morton.

// På sin 21-årsdag får Nell OConnor veta något som förändrat hennes liv. Många år senare bestämmer hon sig för att ta reda på hela sanningen och företar den långa resan från Australien till England. Sökandet för henne till Cornwalls vindpinade kust och det vackra herresätet Blackhurst Manor, som en gång ägdes av familjen Mountrachet.

När Nell dör ärver hennes barnbarn Cassandra ett litet hus på ägorna till Blackhurst Manor. Enligt ryktet döljer herresätet mörka hemligheter, hemligheter om den fördömda familjen Mountrachet. Men det är i Klippstugans bortglömda trädgård som Cassandra kommer hela den sällsamma historien på spåren ...

Den glömda trädgården är en oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en romantisk och gripande historia som under århundraden påverkat många människors liv.

Kate Morton är född 1976 och växte upp i sydöstra Queensland, Australien. Hon har studerat drama och engelsk litteratur och arbetar nu på en doktorsavhandling vid University of Queensland. Hon bor med man och två barn i Brisbane. Forum har tidigare utgivit hennes debutroman Dimmornas le
k..//


Mystik, mull, glädje och balsam för själen är ord som dyker upp när vi talar om den här boken. Alla tycker är den är riktigt bra och läsvärd, även om någon menar att den var lite trögstartad. Det var dock innan hon hamnade i samma läshunger som oss andra – som lyckats med att både laga mat och äta upp densamma under pågående läsning! Att boken kan ta en liten stund att komma in i, insåg vi dock allihop och vi tror att det beror på att läsaren kastas fram och tillbaka i tid och rum redan från start. Vissa författare lyckas röra till det ordentligt genom att göra just så men vi är alla överens om att Kate Morton inte är en sådan. Hennes roman är så välskriven att hon istället lyckas knyta ihop det hela till en fängslande släktkrönika i sagans tecken. Som läsare kommer man nära kanske framförallt Cassandra, när man tillsammans med henne nystar upp hennes mormors och mormorsmors mysterier. Flera av oss kände samma sorg och saknad när boken tog slut, som man kände när samma sak skedde i barndomens absoluta bokslukarålder.
Som ni förstår är detta en bok vi varmt rekommenderar!

Inga kommentarer: