22 dec. 2010

Vägen av Cormac McCarthy.

Cormac McCarthy

En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap.Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus.
Deras destination är kusten, men de vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat ---
och varandra.
Vägen är en djupt gripande berättelse om en resa. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk.


"Vägen" är ännu en av dessa böcker som inte finns någon som helst enighet om i gruppen. Känslan för boken hos oss som läst är; magnifik, hopplös, via svärta och läskig. Det vi enas om är att språket är vackert, stundom poetisk så flera av oss tagit fram pennan, strukit under och läst om. Trots att miljöerna är sotsvarta och skildringarna likaså är det fantasieggande och vi berömmer McCarthys sätt att hantera ordet flera gånger.
Vi tror boken berör oss på olika sätt beroende på var i livet vi är. De med små barn tycker den är övermäktig och tänker på sina egna små.
Relationen pratar vi om, den mellan far och son, så innerlig, så hopplös, så krävande, ändå den enda möjliga och inte på något sätt utan konflikter och tvivel. Modern som förvann, hur kunde hon? Vad blevhennes val?
Den ständiga rädslan, närvarande på många sätt. De onda, kölden, hungern, döden som lurar bakom varje krök. De fasansfulla bilder som beskrivs när kannibalism får fäste och laglöshet råder...
Den stora frågan, vad som hänt vill vän av ordning veta, vad har lett fram till den totala katastrofen? Andra låter den ovetskapen kittla fantasin, tar sig tolkningsrätten själv helt enkelt.
Det är en otäck historia det är vi alla överens om men vi har tagit det otäcka på olika sätt. Från att leva med frysa och känna dofter, smida planer och försöka fundera ut vad man själv skulle göra i den situationen, till att distansera sig känslomässigt eller välja att inte läsa klart.
Otroligt spännande, läskigt så det inte går att läsa, ja det få bli vårt otydliga svar.. Så mycket olika åsikter om en och samma bok!!
Det finns egentligen bara en sak att göra om Du blir nyfiken efter detta. Läs den och bilda dig en egen uppfattning.

Inga kommentarer: