18 nov. 2009

Jerusalem av Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöf.
//Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna - en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på sina gårdar. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt och kärlekens förunderliga vägar. Jerusalem publicerades 1901 och 1902, här är de båda delarna samlade i en volym. Lagerlöfkännaren Ying Toijer-Nilsson har skrivit ett nytt förord till denna utgåva.//

Selma Lagerlöfs Jerusalem var inte den mest vällästa bok vi haft. Den var, insåg vi, aningen tjock. Men vi som läst den berättade och så tog samtalet oväntade vändningar. Religion är ibland svårt att prata, men inte bland oss. Vi var rörande överens om det fantastiska i att vara frälst och kunna lägga sina problem i händerna på Gud. Vilken tillgång!
Livsödena, människorna vi följer i boken, fängslar. De är djupa karaktärer med rötter och historia, man anar varför det blir som det blir och följer spänt varje människas utveckling.
Vi har också stor förståelse för att det bildas sekter. Man har ständigt fallit för karismatiskaledare. Vi var inte förvånade över Knutbymorden, osv. Det händer i världshistorien igen och igen. Människor behöver något att tro på, en del utnyttjar det fel, andra på bättre sätt. De som inte hunnit med boken skulle trots allt ge den en chans, den är verkligt läsvärd. Skriven tidigt 1900 tal och högaktuell. Det imponerar.

Vi pratade också om Selma. Hur hon måste varit, utanför alla normer. Lesbisk, kaxig och med ett stort självförtroende. i boken hittar vi inte en enda värdering. Jerusalem är en skildring, utan fördömande eller romantiserande. Vi rekommenderar den gärna.

Diskuterad 2 april 2009


Inga kommentarer: